Как да перем спалното бельо?

Спалното бельо може да е с различни части: основните и най-често подлежащи на пране са спалните комплекти, състоящи се от долен чаршаф, горен чаршаф през летния сезон или плик за олекотена завивка през зимния и калъфки за възглавници.
Колко често ги перем? Обикновено всяка седмица, а понякога, особено през лятото и по-често.
Как да запазим оригиналният им вид? Важно е да спазваме няколко правила.
И тъй-като вече никой не пере спалното бельо на ръка, ще говорим за пране с автоматична пералня.
Първо трябва да сортираме прането по няколко показателя: по материя, по цвят и наситеност на цветовете и по степен на замърсяване.
Съвременните модели домашно спално бельо са в повечето случаи цветни с разнообразни десени и различни комбинации от цветове.
Второ, да подберем подходящата автоматична програма като се съобразим с по-горните критерии.
Различните текстилни материи се перат на различни температури. Съвременните автоматични перални са с много програми, описани подробно, което ни улеснява в избора.
Все пак е желателно да знаем, че ако перем спалното бельо на по-висока от подходящата температура, то може да промени формата си, да избелее или да размаже цветовете си.
Как да изберем правилната температура? Тя е сред основните фактори за по-бързо избеляване и свиване на спалното бельо. Изборът на подходяща температура зависи основно от материята на спалното бельо.
Най-често използваните материи за изработка на спално бельо са:
-    естествени – памук, по-рядко лен и най-рядко коприна;
-    смесени материи -  с процентно съдържание на памук и полиестер;
-    100% полиестерни.
Трябва да знаем, че полиестерните тъкани се перат на по-ниски температури от естествените. Памучните, цветни  тъкани се препоръчва да се перат при 40°С, а копринените и полиестерни при 30°С. Ленът е по-издържлив на висока температура, но е лесно мачкаем, затова е желателно да се пере при ниска температура. Разбира се възможно е пране на спално бельо и на температура до 60°С. Това е дори препоръчително при ползване на чаршафи от бебета и най-малките деца. Но във всеки случай избеляване и по-бързо износване на материята е неминуемо. Крайно непрепоръчително обаче е да перете олекотена завивка или покривка за спалня при висока температура (било то и детски), поради опасност от спластяване и разваляне на формата. Завивката или покривката ще изгубят не само естетическия си вид, но и предназначението си да задържат топлината.
Третото важно нещо е да използваме подходящ перилен препарат и да дозираме точно. Ще се ориентираме по предписанието на перилният препарат. За бебешкото спално бельо използвайте препарат за бебешки дрешки и текстил.Ако предозираме спалното бельо може да избелее и да изтънее. В никакъв случай за пране на цветно бельо не се използват препарати с избелващи съставки.
Четвърто: Ако искате да запазите формата на чаршафите, плика или калъфките не центрофугирайте на много високи обороти.
Пето: Вадете и простирайте прането, непосредствено след приключването му. Ако остане дълго време мокро в пералнята то ще придобие лош мирис и даже мухъл, които не могат да бъдат премахнати с повторно третиране.
Шесто: За да се запазят цветовете и свежият мирис на спалното бельо, прострете го на проветриво място, но без пряка слънчева светлина.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Нова спалня, нов дом - всеки сезон.

Полезно - за детското и бебешко спално бельо