Нова спалня, нов дом - всеки сезон.

Значителна част  от свободното си време – за почивка или със семейството прекарваме у дома. За да възстановим пълноценно и бързо силите си след натоварения работен ден е нужно спокойствие, време за любимо занимание, или просто време, което да споделим с близките си. Макар и незабележимо атмосферата в дома ни, и най-вече в спалнята ни, се отразява на нашите нагласи и емоции. Затова за да се почувстваме „в свои води” в у дома - със семейството и усамотени в свoето легло, е добре да се погрижим обзавеждането и цветовата гама да съответстват на нашия темперамент и лични предпочитания.
Настроението ни се влияе от много фактори и често се мени, ето защо е желателно да търсим разнообразие в семейния уют променяйки и обстановката край нас. Не се съмнявайте всяка промяна в спалнята или трапезарията, дори и малка, ще се отрази положително на семейната обстановка, и ще бъде повод за приятни разговори.

За промените в дома ни:


Колко често можем да си го позволим промяна в интериора и как да го постигнем? Разгледайте възможните решения и преценете сами:
1.    Като направим ремонт – най –трудоемко, времеемко, препоръчваме го само в случай че сте решени на генерални промени в интериора, и разбира се при необходимост. Като краен резултат, получавате обновление на своето жилище - дългосрочна промяна във вида на подовата настилка, стените или други елементи от дома. Негативната страна е че ремонтите са  като цяло скъпо, обикновено не много приятно занимание, което за щастие се налага да правим на не по-малко от 3 години. Ето защо не ви съветваме да прибягвате до ремонт ако търсите бърза, и не дотам дългосрочна промяна на дома.
2.    Да сменим мебелировката. Едва ли бихме си го позволили всяка година, защото изисква доста средства и време, а и трябва да се разделим със старото обзавеждане.
3.    Най-лесният и бърз начин, който можем да си позволим дори всеки сезон е да сменим обстановката около нас като подменим домашния си текстил. Промяната на завесите, на спалното бельо са най-лесната и същевременно най-ефектна промяна у дома, тъй като може да се постигне цялостна промяна на цветовата гама в стаята. Може да направите промени във всяка стая: с ново спално бельо (спален комплект с кувертюра или олекотена завивка) в спалнята, с нова покривка за маса в трапезарията, нови декоративни възглавнички и покривка за дивана в хола, със завесите на практика можете да промените почти всяко помещение, ново одеало, нов спален комплект с любимите герои на децата в детската стая, та дори и с нови хавлии в банята... Несъмнено това ще повлияе на настроението, ще разнообрази и разкраси дома Ви и ще Ви вдъхнови. Освен приятната промяна, ще изненадате семейството, ще се погрижите за удобството и комфорта на близките си хора.
С малко усилия подмяната на спалното бельо, покривки и завеси, може да не се окаже скъпо начинание, стига да планирате повторното използване на обновлението за следващ сезон. Старата покривка за спалня(шалте, кувертюра или олекотена завивка, която може би е най-практичната покривка) можем да приберем в гардероба и в подходящия сезон да ги използваме отново. Разбира се от особена важност е и поддръжката на текстила – пране, гладене, почистване. Важно е да четем внимателно етикетите за обработка на тъканите, да не превишаваме допустимата температура за пране, и да почистваме според указанията. Температурата при пране е от особена важност за различните продукти спален комплект, тъй като те се перат най-често и тази постоянна обработка води до избеляване на цветовете.

Как да купя бързо най-подходящия спален комплект или аксесоар за нашия дом?


Ако желаете да пазарувате бързо и лесно – ползвайте един от съвременните начини на пазаруване - онлайн пазаруването. Имате удобството да разглеждате и купувате по всяко време и да получите своята поръчка директно във Вашия дом или офис. Разнообразието на спални комплекти, кувертюри, покривки, завеси, хавлии е в пъти по-голямо от това в обикновените магазини. В онлайн магазините се предлага богат избор от десени и материи, там може да намерите най-съвременните модели спално бельо от доказани български и утвърдени международни текстилни производители. Същевременно цените са сравнително по-добри отколкото в реалните магазини. Може да избирате и от широк ценови диапазон. Цените на спалния комплект зависят от качеството на плата - основно от състава, плътността и начина на боядисване.

Как да разберем, кой модел и какъв цвят спално бельо ни подхожда най-много?


Знаете ли, че цветовете несъзнателно въздействат на настроението ни? Земните бежови-кафяви и убито зелени цветове ни вдъхват спокойствие и сигурност; морско сините и ярко зелени цветове - свежест и прохлада; огнените оранжеви и червени нюанси - бодрост, страст и оптимизъм; розовите - нежност и сладост; лилавите – артистичност, духовност и аристократичност; черният, тъмно синият и тъмно червеният цвят – тържественост и официалност, жълтият – топлота и жизненост, белият – простор и чистота, екрюто – лукс и елегантност  и др.
Цветовете създават и различно усещане за обемност. Ако стаята ни е малка е по-добре е да изберем спален комплект в светъл тон. Той ще и́ придаде допълнителен обем. Трябва да знаем, че ако олекотената завивка или кувертюра или цялостен  спален комплект е в жълт цвят, той ще се забелязва пръв. Когато е в син цвят остава на заден план, а ако е червен изглежда по-близо.
За летният сезон изберете спален комплект в прохладни, морски цветове, а за зимният сезон – огнените, топли нюанси. За есента и пролетта изберете цветове спрямо характера си. Ако търсите спокойствие и сигурност изберете спално бельо в земен тон, ако искате да сте бодри по-дълго време доверете се на огнените нюанси, ако сте артистична и духовна натура – изберете спален комплект в преобладаващ лилав тон, ако обичате лукса – заложете на екрюто. Ако държите на класиката – комбинирайте официално черно и класическо червено. Ако сте консервативен – сивият спален комплект е подходящият за Вас.
Доукрасете спалнята с няколко декоративни възглавнички. При възможност, сменете завесите като ги подберете в преобладаващия в стаята тон или хармоничен на него. Завършете с някой нов аксесоар – картина, аплик и др. и спалнята Ви ще придобие съвсем нов и красив вид.




Коментари

Популярни публикации от този блог

Как да перем спалното бельо?

Полезно - за детското и бебешко спално бельо