Експлоатация на спалното бельо

Знаем ли как да поддържаме спалното бельо?
Как да запазим оригиналния му вид по-дълго време?
Основното правило е да се доверим на производителя и да спазваме дадените от него указания за експлоатация на изделието.
  • Какво още е необходимо да знаем?
Текстилните материи, които се използват за изработка на домашен текстил: чаршафи, спални комплекти, олекотени завивки, покривки за спалня, завеси и др. се делят на естествени, смесени и изкуствени. Освен това материите се различават по плътност, сплитка на влакната и обработка на платовете. Използват се различни технологии на багрене на тъканите.
Най-често използваните естествени материи за изработка на спално бельо, шалтета и олекотени завивки са памучните. Все по-рядко се срещат ленените и най-рядко копринените. Смесените материи са съставени от памук и полиестер. Изкуствените тъкани са изцяло със синтетичен произход. Смесените и изкуствените материи са по-подходящи за направа на шалтета, кувертюри, завеси, декоративни възглавнички.
  • Кои материи са по-издържливи?
Текстилните материи с по-голяма плътност са с по-голяма издържливост, по-ниска свиваемост и запазват в по-голяма степен формата си.
 От памучните материи с най-висока плътност са перкалът и памучният сатен. Затова в хотилиерството се предпочита спално бельо от перкал. За изработка на луксозни спални комплекти се използва памучен сатен. Памучният сатен е с висока плътност, гладкост и мекота. При него се прилага допълнителна обработка за здравина и блясък, което го прави много устойчив на свиваемост и приятен на допир. Следват ги супер ранфорсът и ранфорсът. Те са с добри качества и на добра цена, затова са подходящи за домашно спално бельо.
  • Как да ги поддържаме?
Памучното спално бельо може да се пере в пералня с центрофугиране при сравнително високи температури (препоръчва се за цветните до 60⁰С). То издържа и на по-високи температури на гладене (препоръчва се до 150⁰С).
Спалното бельо от лен има няколко недостатъка, платовете са по-твърди от памука и са лесномачкаеми, което прави поддръжката им много трудна. Спалните комплекти трябва да се перат при ниски температури около 40⁰С, без  да се центрофугират. При гладене издържат на по-високи температури от памучните.
Коприненото спално бельо е много скъпо и рядко се използва. То изисква по-специална подръжка, пере се и се глади при много ниски температури.
Изделията от изкуствените материи са също с висока плътност, голяма здравина на опън, висока еластичност, слаба мачкаемост и висока устойчивост. Недостатъците им обаче са, че са по-чувствителни към високите температури и имат склонност към пилингообразуване, което след време влошава вида им. Поради това за по-скъпите  интериорни изделия като луксозни кувертюри, шалтета, завеси се препоръчва химическо чистене.
Ако се перат в пералня, това трябва да става при ниски температури до 40⁰С и да се гладят до 100-120⁰С.
За запазване на вида на спалното бельо е важен и метода на боядисване на тъканите.
Прилагат се два основни вида на боядисване: директно и реактивно.
Най-съвременната технология на боядисване, реактивното боядисване гарантира запазване на цветовете при многократно пране на спалното бельо при температури до 60⁰С. Останалите цветни тъкани е жалателно да се перат при температури до 40⁰С.
За да не избледнеят шарките, цветните тъкани не трябва да се сушат на пряка слънчева светлина.
  •  Колко често трябва да сменяме спалното бельо?
 
Леглото е основният резервоар на микроакарите в домашния прах. Много е важно да се опитаме да намалим концентрацията им в спалнята. За да се унищожат алергените, спалното бельо трябва да се пере най-малко един час при температура на водата минимум 60⁰С. Ако материята не позволява това, чаршафите, пликовете и калъфките трябва да се гладят след пране. Желателно е да сменяме спалното бельо  по-често, минимум веднъж седмично. Може да използваме антиалергични матраци и възглавници или протектори за възглавниците и за матраците. Периодично трябва да проветряваме завивките и всеки ден да освежаваме спалнята си. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Как да перем спалното бельо?

Нова спалня, нов дом - всеки сезон.

Полезно - за детското и бебешко спално бельо