Полезно - за детското и бебешко спално бельо



Детско спално бельо, как да го изберем?
Децата са най-прекрасното нещо в живота ни. Те ни даряват с най-искрена, неподправена обич и изпълват живота ни с радост и любов. Затова сме склонни да не правим компромиси и да изберем най-доброто за своето дете, независимо на каква цена.
Но знаем ли какво точно да изберем, кое спално бельо е най-подходящото за нашето дете? Дали най-скъпото е най-удачният избор?
При покупката на детско спално бельо като чаршафи, калъфка за възглавница, плик за завивка, завивка, покривка за детското легло, бебешко спално чувалче или цял спален комплект, трябва да се придържаме към няколко правила:
·        Текстилната материя, от която те са изработени трябва да е естествена.
·        Платовете трябва да са хигроскопични, фини и меки, за да не запарват и да не протриват кожата на детето.
·        Цветовете трябва да са безвредни, трайни и устойчиви, за да не предизвикват алергични реакции.
Най-често срещаната естествена и подходяща за бебешко и детско спално бельо материя е памучната текстилна материя със 100% съдържание на органичен памук. Тя е мека, топла и хигроскопична, не запарва и не дразни кожата на детето.
Друга естествена, подходяща за детски спални комплекти, е текстилната материя от бамбук. Тя е мека, дишаща, фина и притежава естествени антибактериални свойства. Спалното бельо от тази материя е на висока цена и се среща рядко.
Не се препоръчва използването на спално бельо от изкуствени, и особено със синтетичен произход, материи. Те са на по-ниска цена, но платовете се наелектризират, запарват и не позволяват кожата на детето да диша.
Некачествените багрила също може да създадат здравословен проблем. Те могат да предизвикат алергични реакции в човешкия организъм. Качествените, безвредни багрила и технологии на боядисване са скъпи и съответно платовете и изделията изработени от тях са на по-висока цена.
Избягвайте закупуването на детско спално бельо на много ниска цена и с неясен произход!
Като цяло е препоръчително изделията да са сертифицирани по еко стандарт.
Такива са изделията на текстилните производители със защитена търговска марка. Те притежават сертификати за качество и еко стандарт, но са и на по-висока цена.

Какъв десен да изберем?
Когато избиреме спално комплектче за бебе е желателно то да е в светли, весели, топли и спокойни цветове. Може да е украсено с цветни бродерийки и апликации, които добавят към родителската обич още нежност и умиление. Те са важен елемент, ако бебето вече разпознава фигури, цветове и образи. Детето ще се чувства по-сигурно и по-спокойно в своето легло с познатите картинки.
При избор на десен за детско спално бельо трябва да се съобразим с възрастта на детето, неговият пол и предпочитанията му - кои са любимите му животни, герои, играчки, цветове.
Все пак трябва да избягваме ярките, възбуждащи и тъмните подтискащи и мистични цветове като оранжев, червен, черен, тъмно лилав, както и агресивните, плашещи образи. За двата пола са подходящи природните, спокойни цветове и радостни десени. За момичета са подходящи и нежни десени в сладки цветове (розово, светло лилаво) на флорални фигури. За момчетата подхождат и по-студените, но свежи цветове (синьо, зелено) допълнени с геометрични затворени фигури. Много от производителите предлагат детски спални комплекти с лицензни продукти на известните марки  Warner Bros, Cookie Jam, DIC Entertainment с много екранни и приказни герои.
Ако не сме сигурни, какви са предпочитанията на детето, най-добре е да напривим избора заедно с него.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Как да перем спалното бельо?

Нова спалня, нов дом - всеки сезон.